O socijalnom poduzetništvu

Socijalno poduzetništvo (društveno poduzetništvo, točniji prijevod orginalnog engleskog pojma Social entrepreneurship) razvilo se u vrijeme rastuće svijesti o tome da se količina problema s kojima se današnje društvo susreće teško može riješiti tradicionalnim neprofitnim i filantropskim pristupom.

Socijalno poduzetništvo je djelovanje poduzetnika koji prepoznaje društveni problem te primjenom poduzetničkih principa organizira, kreira i vodi poslovni pothvat, s ciljem društvene promjene. Dok poslovni poduzetnici obično mjere učinkovitost pothvata kroz profit i povrat ulaganja, socijalni poduzetnici procjenjuju svoj uspjeh i kroz utjecaj na društvene promjene i kroz profit i povrat ulaganja.

Socijalni poduzetnici često rade u organizacijama civilnog društva, no isto tako mogu raditi u privatnom i javnom sektoru, čineći važnim svoj utjecaj na društvo.

Pokret socijalnog poduzetništva obuhvaća i neprofitne organizacije koje koriste poslovne modele u ostvarivanju svoje misije, i profitne organizacije kojima je primaran cilj društvena promjena. Mnogi komercijalni biznisi imaju u svojem poslovanju integrirane i društvene ciljeve, no samo oni kojima je utjecaj na društvo i/ili okoliš primaran cilj poslovanja, mogu se nazivati socijalni poduzetnici.

Socijalni poduzetnici su pritom inovativni i rješavaju društvene probleme na nov, učinkovit i održiv način, prepoznaju potencijal gdje ga drugi ne vide i primjenjuju disciplinu, pragmatičnost, hrabrost i kreativnost u potrazi za rješenjima usprkos svim preprekama, na putu prema svijetu koji je izdašniji, sigurniji i jednako prihvaća svakog pojedinca.

izvori: en.wikipedia.org/wiki/Social_enterprise
en.wikipedia.org/wiki/Social_entrepreneurship

Rodino socijalno poduzetništvo

Socijalno poduzetništvo

Socijalno poduzetništvo povećava financijsku stabilnost organizacija civilnog društva. Uvijek je u skladu i sinergiji s vizijom i misijom organizacije, a sav ostvareni profit koristi se za projekte, programe i rad organizacije. Ono nije osnovni način financiranja organizacija civilnog društva, nego se nadopunjuje s donacijama sredstava od tijela državne i lokalne uprave, tvrtki i osoba.

Hrvatski Zakon o udrugama dopušta bavljenje poduzetništvom, ali samo kao aktivnost koja pomaže izvođenju osnovnih aktivnosti radi kojih je udruga osnovana. Također, proizvodi koje udruga prodaje, trebali bi na neki način biti vezani uz njezine osnovne aktivnosti.

Rodino socijalno poduzetništvo je projekt šivanja i prodaje platnenih pelena i majica s originalnim natpisima. Korištenje platnenih pelena kao zdravijeg, ekološkijeg i jeftinijeg načina prematanja djece, Udruga RODA promiče još od 2004. godine. Tek 2006. godine program AED-a (Academy for Educational Development) koji je bio usmjeren na jačanje kapaciteta udruga, potaknuo nas je da se počnemo baviti i šivanjem platnenih pelena, i na taj smo način spojili nekoliko stvari – bolju dostupnost platnenih pelena hrvatskim korisnicima, poticaj drugim malim tvrtkama da započnu s proizvodnjom platnenih pelena i način osiguranja dodatnih sredstava za udrugu. Gotovo od samih početaka djelovanja Udruge izrađujemo i majice s natpisima koji promiču naše aktivnosti i našu viziju.

NESsT (Nonprofit Enterprise and Self-sustainability Team) je međunarodna organizacija koja pomaže organizacijama civilnog društva u razvoju njihova socijalnog poduzetništva. NESsT podupire Rodino socijalno poduzetništvo od 2007. kroz konzalting, a od jeseni 2008. i financijskom pomoći.